Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Το Λονδίνο είναι μια συναρπαστική, ζωντανή, πολύ-πολιτισμική πόλη, γεμάτη ιστορία, κληρονομιά και πολιτισμό. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Μεγάλη Βρετανία με πληθυσμό γύρω στους 7.421.228 κατοίκους. Ο πληθυσμός αυξάνεται ακόμα πιο πολύ αν προσμετρήσουμε και μερικά ακόμα εκατομμύρια κατοίκους της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής.
Η πολυμορφικότητα του πληθυσμού είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς περιλαμβάνει ανθρώπους από όλες τις φυλές του κόσμου και συνεπώς το καθιστά μία από τις μεγαλύτερες πολυπολιτισμικές κοινότητες στον κόσμο. Στο Λονδίνο κατοικούν μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Το Λονδίνο είναι μεγάλο επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί εδρεύουν πλήθος εταιρειών, οργανισμών καθώς και διαφόρων άλλων παγκόσμιων ινστιτούτων.
Περιλαμβάνει πληθώρα ιστορικών μουσείων και θεάτρων, μέγαρα μουσικής, παλάτια καθώς και αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Διαθέτει πανεπιστήμιο, πολυάριθμα κολέγια, ποικίλα επιστημονικά ιδρύματα, όπως η Βρετανική Ακαδημία, η Βασιλική Εταιρία Λονδίνου, η Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών, είναι επίσης η έδρα πολλών πρεσβειών από όλο τον κόσμο. Το Λονδίνο έχει επιλεγεί για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012.

Το Λονδίνο υπήρξε έδρα αναρίθμητων διπλωματικών διασκέψεων, που κατέληξαν σε συμβάσεις, σύμφωνα ή και συνθήκες ειρήνης, όπως εκείνες που αφορούσαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας μετά τον αγώνα του 1821 (1827 - 1832). Εξάλλου με τη συνθήκη Ζυρίχης - Λονδίνου αποφασίστηκε η ίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας (1960). Σφοδρότατα ήταν τα πλήγματα που δέχτηκε το Λονδίνο κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Στο Βρετανικό Μουσείο περιέχονται μερικά από τα καλύτερα έργα γλυπτικής του κόσμου. Εκεί βρίσκονται και τα ελγίνεια μάρμαρα που ο λόρδος Έλγιν έκλεψε από την Ακρόπολη. Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μένει η Βασίλισσα Ελισάβετ. Στο αυτοκρατορικό ινστιτούτο υπάρχουν εκθέματα απ' όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας.
Στο κτίριο της μαντάμ Τισό είναι συγκεντρωμένα τα κέρινα ομοιώματα διάφορων προσωπικοτήτων του κόσμου.
Το αβαείο του Ουέστμινστερ, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου και ο ναός του Αγίου Βαρθολομαίου του Μεγάλου είναι οι σπουδαιότερες εκκλησίες του Λονδίνου.
Δίπλα στο τεράστιο συγκρότημα του Κοινοβουλίου βρίσκεται ο περίφημος πύργος του Ρολογιού (Βig Βen).Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η πλατεία Πικαντίλι, που είναι και η κυριότερη εμπορική οδός του Λ., στην πλατεία Τραφάλγκαρ, με τα περιστέρια, δεσπόζει το άγαλμα του Νέλσον.
Η συνοικία Σόχο είναι ένα γραφικό "Καρτιέ Λατέν", παρά το κακόφημο όνομα που είχε παλαιότερα, όπου αναμειγνύονται όλες οι φυλές, ενώ το Τσέλσι, ωραιότατη συνοικία με γραφικά, σχεδόν ομοιόμορφα σπίτια (και αυτό συμβαίνει σε πολλές οδούς του Λονδίνου), είναι η συνοικία των καλλιτεχνών.Στα Βόρεια Δυτικά του Λονδίνου βρίσκεται η συνοικία Σεν Τζονς Γουντ, ωραιότατη και από τις καλύτερες με το ομώνυμο δασάκι. Ιδιαίτερη ομορφιά της χαρίζει ο Τάμεσης με τη μεγάλη Γέφυρα του Πύργου, που το βράδυ φωτοστολίζεται και παίρνει ιδιαίτερη λαμπρότητα. Αξίζει σε ένα ταξίδι σας να χαρείτε χώρους και θεάματα, εκθέσεις και μουσεία, όπου προαιρετικά στον ελεύθερο χρόνο σας, σας προτείνουμε.

Πηγή: BMI TRAVEL